Kiszona kapusta na 艂uszczyc臋- m贸j przepis.

Rate this post

M贸j spos贸b na zrobienie sobie domowej kapusty kiszonej jest banalnie prosty oraz sprawdzony od lat.

馃ガKapusta kiszona to skarbnica minera艂贸w, witaminy C oraz b艂onnika. Jednak przede wszystkim stanowi wspania艂e 藕r贸d艂o probiotyk贸w (kwas mlekowy).
馃拪W艂a艣nie te probiotyki pomog膮 w odbudowaniu flory bakteryjnej jelit, gdzie niezb臋dne jest dostarczenie 鈥瀌obrych鈥 bakterii.
馃Dlatego w Twojej diecie powinny znale藕膰 si臋 takie produkty jak kiszona kapusta i og贸rki, kefir, ma艣lanka oraz jogurt. Oczywi艣cie mo偶na kupi膰 gotowe preparaty probiotyczne w aptece. Jednak ja uwa偶am, 偶e to co naturalne jest lepiej wch艂aniane przez m贸j organizm.

Wr贸膰my do przepisu.
Ja wi臋kszo艣膰 przepis贸w robi臋 „na oko” i w tym wypadku…r贸wnie偶.
鉁 ok. 5 kg kapusty bia艂ej
鉁 2-3 spore marchewki
鉁 p贸艂 艂y偶eczki nasion kminku
鉁 ok. 100 g soli kamiennej niejodowanej (ja od lat u偶ywam tylko takiej!)
鉁 mo偶na doda膰 gar艣膰 偶urawiny bagiennej (nie tej z marketu)

Kapust臋 poszatkowa膰 i wymiesza膰 w du偶ej misce/wiaderku z marchewk膮, kminkiem oraz sol膮. Odstawi膰 na ok. dwie godziny by zmi臋k艂a i pu艣ci艂a sok. Nast臋pnie uk艂adamy warstwami w jakim艣 sporym wiaderku i ubijamy (ja robi臋 to wyparzon膮 butelk膮 po piwie czy w贸dce) a偶 pu艣ci sok
Bardzo wa偶ne jest dok艂adne ubijanie kolejnych warstw kapusty. Kiedy ju偶 sko艅czymy nale偶y po艂o偶y膰 na niej talerz i przycisn膮膰 (mo偶e to by膰 s艂oik wype艂niony wod膮).
Trzymamy w temperaturze pokojowej (u mnie w kuchni na szafce). Po ok. trzech dniach nale偶y „przewr贸ci膰” kapust臋, 偶eby uwolni膰 gazy 馃檪
WA呕NE: Czas kiszenia zale偶y od tego, jaka jest temperatura w naszym domu oraz od twardo艣ci samej kapusty- trzeba sprawdza膰 i smakowa膰. Kiedy b臋dzie gotowa nale偶y j膮 przechowywa膰 w ciemnym i ch艂odnym miejscu (u mnie piwnica).

Smacznego 馃構

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *