Zaczyna się sezon na czerwone buraki. Mam to szczęście, że dostaję te warzywa prosto z ogródka mojej mamy.
Wiem, że nie są „podsypywane” żadną chemią.

CIEKAWOSTKA: Im ciemniejszy burak, tym bardziej odkwaszający i prozdrowotny.
Na co jest ten sok?
Sok z buraka działa alkalizująco na kwas żołądkowy więc zobojętnia go.
Przy łuszczycy trzeba dbać, aby nie zakwasić organizmu.
Sok z buraka też rozcieńcza żółć ułatwiając jej wypływ z woreczka żółciowego.
Ponadto:
- oczyszczają krew i wątrobę z toksyn
- pomoże przy problemach jelitowo-żołądkowych
- regeneruje układ odpornościowy
- pomaga przy swędzeniu głowy, suchość i łupieżu
- łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem żołądka, wrzodami żołądka oraz hemoroidami
- posiada działanie wykrztuśne
- wzmacnia układ krwionośny.
Przepis na sok z buraka
Składniki
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
Buraki myjemy, obieramy, przeciskamy przez sokowirówkę. Pomarańczę obieramy, przeciskamy przez sokowirówkę lub tylko wyciskamy. Do wymieszanego soku z buraków i pomarańczy dodajemy sok z cytryny lub limonki. Tak do smaku. Oczywiście proporcje dobieramy sobie indywidualnie.
Ja robię taki sok na dwa dni i trzymam w lodówce.